To hit w moim menu, piekę to ciasto od kilku dobrych lat. Jest też faworytem, wśród ciast, które uwielbia mój Mąż, i dzięki "niemu" zostaliśmy małżeństwem :)
Placek "kukułka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT CIEMNY z 7 jajek : Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier( 1/2 szklanki) , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Wymieszać 3/4 szklanki mąki pszennej z 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do wytłuszczonej formy. Piec 25 minut w temp.180 C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części
BISZKOPT JASNY : Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny tylko z 3 jajek.i bez kakao. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej śliwki węgierki.
MASA CZEKOLADOWA: kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, następnie dodać czekolady i cukier, wszystko podgrzać do rozpuszczenia na koniec dodać wódkę.
MASA ŚMIETANOWA: śmietanę ubić podczas ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fix.
Na 1 część ciemnego biszkoptu wyłożyć połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i wylać masę czekoladową, następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietankowej i przykryć ciemnym biszkoptem.
Porady
Ciasto pysznie smakuje po polaniu polewą czekoladową.
Komentarze