• Placek "KUKUŁKA"

    Dodane przez: Gienia

  • To hit w moim menu, piekę to ciasto od kilku dobrych lat. Jest też faworytem, wśród ciast, które uwielbia mój Mąż, i dzięki "niemu" zostaliśmy małżeństwem :)

  • Składniki

    SKŁADNIKI NA BISZKOPTY: 10 jajek, 1 1/2 szklanki mąki pszennej , 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao
    MASA CZEKOLADOWA: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3-4 łyżki cukru , 2 czekolady ( mleczna i gorzka) , 3-4 kieliszki wódki,
    MASA ŚMIETANKOWA: 4 kubki śmietany kremówki (800ml), 4 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru.

  • Sposób przygotowania

    1.

    BISZKOPT CIEMNY z 7 jajek : Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier( 1/2 szklanki) , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Wymieszać 3/4 szklanki mąki pszennej z 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do wytłuszczonej formy. Piec 25 minut w temp.180 C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części BISZKOPT JASNY : Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny tylko z 3 jajek.i bez kakao. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej śliwki węgierki. MASA CZEKOLADOWA: kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, następnie dodać czekolady i cukier, wszystko podgrzać do rozpuszczenia na koniec dodać wódkę. MASA ŚMIETANOWA: śmietanę ubić podczas ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Na 1 część ciemnego biszkoptu wyłożyć połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i wylać masę czekoladową, następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietankowej i przykryć ciemnym biszkoptem.

  • Rady

    Ciasto pysznie smakuje po polaniu polewą czekoladową.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 5 komentarzy

Dodane przez: Gienia

Gienia 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-19T11:21:25+01:00

2080 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem