Placek kruchy z makiem i kokosem

4.5 (200 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    30 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    6 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    Kokos:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    20 dag wiórków kokosowych

    Mak:
    30 dag maku
    2 jajka
    2 łyżki masła
    kilka kropli olejku migdałowego
    3 łyżki miodu
    rodzynki (użyłam 1/2 szklanki)
    trochę siekanych orzechów (użyłam 1/2 szklanki)
    cukier do smaku (użyłam 5 łyżek)

    Dodatek:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Placek kruchy z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Posiekać margarynę z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zarobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: część I wyłożyć na blachę (25/35 cm.), II - zamrozić, do III dodać kakao i również zamrozić.
  • 2. Kokos:
    Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodać kokos i delikatnie wymieszać.
  • 3. Mak:
    Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki (25/35 cm.) i posmarować powidłami. Mak i kokos (po połowie) układać naprzemiennie pasami wzdłuż foremki. Na wierzch zetrzeć ciasto III i znów układać pasami - w odwrotnej kolejności niż poprzednio - kokosi mak. Wierzch przykryć startym ciastem białym. Piec w temp. 180*C przez 40 - 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kokos Mak Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować