Placek królewski

4.86 (184 ocen)

  • Dla 1 osoby

To jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Wtedy zajadaliśmy się "miodownikiem". Dziś zyskał już królewski status. Nie wyobrażamy sobie Świąt bez niego. Idealnie smakuje dopiero po kilku dniach, kiedy warstwy ładnie się połączą, staną się miękkie i kruche…o ile coś zostanie ;)

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki
    pól szklanki cukru
    ½ kostki margaryny (Palma z Murzynkiem)
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    3-4 łyżki śmietany

    Masa:
    ½ l mleka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżek grysiku
    1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)

    Oraz:
    1 słoiczek powidła ze śliwek
Wystaw ocenę:

4.86 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
  • 4. Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem.

Porady

Wierzch ciasta udekorować dobrowolnie, ja używam czekoladowej polewy, ale może być też cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować