placek kolorowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robię go tylko na specjalne okazje, teraz zrobiłam go na 5 rocznicę mojego ślubu wszystkim smakowało

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto różowe:
    6 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    szczypta barwnika różowego
    Ciasto piegowę:
    1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanki mąki
    1/2 szklanki suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    Masa:
    5 żółtek
    18 dag cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 kostki masła
    słoik powideł
    1 puszka brzoskwiń
    płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji
    Polewa:
    1 /2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek śmietany

Placek kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto różowe
    wykonanie:
    Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem i na koniec olej potem szczyptę barwniku różowego całość delikatnie mieszamy łyżką. Wszystko wlewamy do brytfanki o wymiarach 25 x 35 cm i pieczemy 35 min w temperaturze 170 stopni.
    Ciasto makowe postępujemy tak samo tyle że bez barwnika i dodajemy mak.
    Masa:
    wykonanie:
    z mleka, cukru, żółtek budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń brzoskwinie pokroić w kostkę.
    Polewa:
    1)W wodzie rozpuścić żelatynę.
    2)Cukier kakao margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do połączenia wszystkich składników
    3)Po przestudzeniu dodać po łyżce śmietanę
    4)wymieszać
    Przełożenie placka:
    Ciasto różowe-masa-brzoskwinie-ciasto piegowe-powidła-masa-ciasto różowe-masa-brzoskwinie -ciasto piegowe -polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy