Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, z dużą ilością bakalii. Idealne do popołudniowej kawy, czy też, gdy Goście zaskoczą niespodziewaną wizytą. Placek wkomponuje się również w słodkości na bożonarodzeniowych stole.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka każde)
2/3 szklanki cukru
6 jajek
4 łyżki oleju
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
Placek keksowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zaparzyć we wrzątku, saszetkę usunąć, do herbaty dolać mleko. Płynem zalać bakalie i pozostawić na ok. 15 min. Co jakiś czas zamieszać.
2.Jajka, olej i cukier utrzeć. Dosypać proszek do pieczenia oraz oba opakowania budyniu - ponownie utrzeć. Następnie dołożyć bakalie z płynem - wyrobić na gładko. Na końcu dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać łyżką.
3.Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min (175 -180 st. C). Ciasto dowolnie udekorować.
Komentarze