Placek karmelowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na sam koniec dodać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół.
2.Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. W miseczce wymieszać obie mąki i proszek ( przesiać). Dodać do piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać orzechy i miód - wymieszać.Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół.
3. Masa:
Kawę zaparzyć w 1/3 szkl. wody. Gdy wystygnie dodać do utartego masła z cukrem.
Komentarze