Placek kakaowy z serową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Gdy białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a na koniec składniki sypkie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, pieczemy około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
2.Przygotowujemy masę serową. Na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę (rozpuszczamy ją wcześniej w połowie szklanki wody). Czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy, by połączyć wszystkie składniki.
3.Masę serową wykładamy na ciasto. Drugą galaretką rozpuszczamy w szklance wody i lekko tężejącą wylewamy na serową piankę. Placek pozostawiamy w chłodnym miejscu by stężał.
Komentarze