PLACEK JAGODOWY

4.5 (200 ocen)

Sezonowy placek z jagodami obłędnie pachnący cynamonem.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    1 jajko
    40 dag mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu
    Nadzienie:
    10 dag cukru
    1 mała śmietana (200 g)
    2 jaka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 dag jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania kruszonki następnie robimy kopczyk wlewamy roztopioną margarynę mieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.
  • 2. Nadzienie - śmietanę ubić z cukrem, dodać jajka ubić, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę ubić do momentu wymieszania. Na koniec dodać jagody i łyżką wymieszać. Zrobić je w wysokim naczyniu lub w specjalnej misce która posiada pokrywę z mniejszym otworem chroni ona przed rozpryskiwaniem.
  • 3. Połowę ciasta za pomocą tarki do warzyw o grubych oczkach zetrzeć do blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Potem na ciasto wlać nadzienie i za pomocą łyżki rozłożyć równomiernie jagody. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
  • 4. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Cynamon Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować