Placek grzybowy z jajem i mięsem

0 (0 ocen)

Jest to placek, który najlepiej smakuje z barszczem czerwonym..

Składniki:

  • Składniki farszu:
    70 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego
    50 dag pieczarek
    6 jaj ugotowanych nan twardo
    8 średnich cebul
    1 szklanka rosołu
    2 pełne łżki bułki tartej
    1 zabek czosnku
    sól
    pieprz
    Składniki ciasta
    1/2 kg maki
    25 dag margaryny
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 dag kwaśnej śmietany
    1 zupa ogonowa z torebki
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placek grzybowy z jajem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso ugotować z kostką rosołową i przyprawami, zemlec. Cebule pokroić w kostke i udusic z pieczarkami. Wymieszać, dodać posiekane jaja, rosół ( by farsz nie był zbyt suchy), bułkę tartą i przeciśnięty przez praske czosnek.Całość ponownie wymieszać, doprawic.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 2 równe części. Dno blaszki wyłożyć jedną częścią ciasta, nałożyc farsz i przykryć druga częścia ciasta. Piec w 180 st. C aż do zarumienienia sie ciasta. Ciasto jest upieczone gdu odchodzi od blaszki.

Porady

Jeśli użyjecie mięsa drobiowego do dodajcie 1,5 szkalnki rosołu i nie zmielcie go na najmniejszych oczkach tylko na najwiekszych. A jeśli mięso wieprzowe to według przepisu. Zamiast zupy ogonowej jeśli ktos nie lubi dodajcie grzybową, ale najlepsza jest ogonowa.. Życze smacznego..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować