Placek drożdżowy z wanilią... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy jajka z resztą cukru. Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić masło, dodać do niej olej. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, sól i otartą skórkę z cytryn.
3.Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopione chłodne masło, wymieszane z olejem i dodać obtoczone w mące, rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki.
4.Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz.
5.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy w 180st, gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone....
Komentarze