Placek drożdżowy z serem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto drożdżowe to prawdziwy klasyk. Świetne na śniadanie z kawązbożową

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mąka, 2i1/2szkl
    cukier, 8łyżek
    margaryna, pół kostki
    `jajka, 4szt
    mleko, 2szklanki
    drożdże, 5dag
    olejek waniliowy lub cukier waniliowy
    rodzynki, 1 małe opakowanie
    Ser biały, 500g
    żółtka, 3szt
    cukier puder, 4łyżki
    mąka ziemniaczana, 1łyżka
    aromat waniliowy
    tabliczka czekolady

Placek drożdżowy z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WYKONAWCZYNI DANIA 1. Do miski wsypać mąkę i wyrośnięty rozczyn(niewielka ilośc
    mąki,drożdże trochę ciepłego mleka oraz cukier).Jajka utrzec z cukrem
    i wlać do mąki,wyrabiać ciasto dolewając resztę ciepłego
    mleka.Następnie wlać roztopioną margarynę i wyrabiać aż do
    wchłonięcia tłuszczu.Pozostawić do wyrośnięcia.
    2
    Przemielony ser połączyś z cukrem żółtkami,mąką
    ziemniaczaną,aromatem.Dokładnie wymieszać.Na koniec dodać namoczone
    wcześniej rodzynki.
    3
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę,na ciasto wyłożyć masę
    serowo-rodzynkową.Na górę ciasta wysypać potartą czekoladę.Piec
    około 40 min w 180stC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy