Placek drożdżowy z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

sezonowe ciasto................z rabarbarem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 125 gramów
    - jajka duże: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - mleko: 125 mililitrów
    - drożdże: 50 gramów
    - cukier: 125 gramów
    - margaryna w kostce (na kruszonkę): 250 gramów
    - cukier (na kruszonkę): 250 gramów
    - mąka (na kruszonkę): 300 gramów
    - rabarbar: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. W misce rozrobić drożdże z 1/2 ilości mleka, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, delikatnie wymieszać.
  • 2.
    Miskę z ciastem wstawić do mikrofali, nastawić na najwyższą moc i czas na 1 minutę. Nie otwierając drzwiczek trzymać ciasto 15 minut.
  • 3. Nastawić piekarnik na termoobieg na 150 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na nie położyć pokrojony rabarbar.
  • 4.
    Zrobić kruszonkę, umieścić ją na cieście. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez 60-65 minut.
  • 5.
    Miskę z drożdżami wstawić do mikrofali, nastawić na średnią moc i czas na 30 sekund. Po tym czasie nie otwierając drzwiczek trzymać rozczyn około 10 minut.
  • 6.
    Margarynę roztopić i przestudzić. Do większej miski, ale takiej aby zmieściła się do mikrofali wrzucić pozostałe składniki, dodać przestudzoną margarynę i wyrośnięte drożdże, wyrobić na gładkie ciasto.
  • 7.
    Upieczone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować