Placek drożdżowy z rabarbarem

0 (0 ocen)

sezonowe ciacho

Składniki:

  • Na ciasto:
    125 g margaryny
    3 jajka
    500 g mąki pszennej
    125 ml mleka
    50 g drożdży
    125 g cukru
    Na kruszonkę:
    250 g margaryny
    250 g cukru
    300 g mąki
    Dodatkowo 1 kg rabarbaru

Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. W misce rozrobić drożdże z 1/2 ilości mleka, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, delikatnie wymieszać.
  • 2. Miskę z drożdżami wstawić do mikrofali, nastawić na średnią moc i czas na 30 sekund. Po tym czasie nie otwierając drzwiczek trzymać rozczyn około 10 minut.
  • 3. Margarynę roztopić i przestudzić. Do większej miski, ale takiej aby zmieściła się do mikrofali wrzucić pozostałe składniki, dodać przestudzoną margarynę i wyrośnięte drożdże, wyrobić na gładkie ciasto.
  • 4. Miskę z ciastem wstawić do mikrofali, nastawić na najwyższą moc i czas na 1 minutę. Nie otwierając drzwiczek trzymać ciasto 15 minut.
  • 5. Nastawić piekarnik na termoobieg na 150 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na nie położyć pokrojony rabarbar.
  • 6. Zrobić kruszonkę, umieścić ją na cieście. Blachę z ciastem o wielkości 28x35 cm wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez 60-65 minut.
  • 7. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy