Placek drożdżowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Na zewnątrz wieje tak, że drzewa uginają się niemal do ziemi, a krople deszczu z ogromną siłą uderzają o szyby. Na taką pogodę najlepszy jest gruby koc, dobra książka, gorąca herbata i placek drożdżowy.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    2 szklanki mąki - przesianej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki śmietany
    4 żółtka
    1/2 kostki margaryny - roztapiamy
    szczypta soli
    sok i otarta skórka z 1 (wyparzonej!) cytryny
    owoce - u mnie śliwki


    Kruszonką:
    2/3 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru

    Blaszka o wymiarach około: na dole 32x21cm, na górze 36x25cm (lepiej większa niż mniejsza).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru oraz łyżką mąki, odstawiamy aż zaczną wyrastać.
  • 2. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wyrabiamy z mąką, cukrem i mlekiem oraz szczypta soli. Dodajemy zaczyn i ostudzony tłuszcz, skórkę i sok z cytryny. Wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące i pulchne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy foremkę - dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy bułką tartą.
  • 4. Wyrośnięte ciasto Wykładamy na przygotowaną formę, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 50-60- minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).

Porady

Mrożone owoce trzeba rozmrozić, żeby miały temperaturę pokojową. Owoce z zalewy trzeba dobrze odsączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować