Niewiele rzeczy smakuje tak dobrze, jak świeże ciasto drożdżowe z jagodami, podane ze szklanką mleka
Składniki:
CIASTO:
60 dag mąki pszennej u mnie typ 650
4 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
2 jajka rozmiar L
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
ok. 1 szklanki letniego mleka
KRUSZONKA:
6 dag maki pszennej
6 dag cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
6 dag zimnego masła
DODATKOWO:
jajko do posmarowania wierzchu
2 szklanki jagód
Placek drożdżowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Komentarze