Placek drożdżowy z dżemem

4.5 (189 ocen)

Drożdżowe, przekładane dżemem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    10 dag drożdży
    1 1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 masło
    4 jajka
    1/2 słoiczka dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Placek drożdżowy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość dodaję do niego roztrzepane jajka, resztę cukru, rozpuszczone masło i pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną masłem o wym. 26x38 cm, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś 30- 35 min. Placek jest gotowy, gdy zarumieni się na wierzchu, a jego boki zaczną odstawać od blachy. Wyłączam piekarnik zostawiając w min "drożdżówkę" na ok 15 min. Potem wyjmuję z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować