Placek drożdżowy z borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na ten placek drożdżowy mam od babci, ona robi go z reguły z konfiturą, ja przełożyłam świeżymi borówkami - wyszedł równie pyszny, delikatny, doskonały na śniadanie czy kolację :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    5 dag drożdży
    ½ litra mleka
    50 g cukru trzcinowego
    około 770 g mąki
    2 jajka
    1 żółtko
    ½ szklanki oleju
    ponadto:
    250 g borówek
    rozkłócone białko do posmarowania
    cukier perlisty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem, wlać letnie mleko, dodać 260 g mąki i roztrzepać wszystko trzepaczką.
  • 2. Pozostawić w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) na około 40 minut aby podrosło.
  • 3. Do rozczynu dodać jajka, żółtko, olej i stopniowo dodawać około 510 g mąki i zarabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki (około 15 minut).
  • 4. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około 40 minut aby podrosło.
  • 5. Po tym czasie połowę ciasta przekładamy na stolnicę, wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x40).
  • 6. Na cieście rozkładamy borówki (można je posypać cukrem wg uznania, ja nie sypałam) i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta.
  • 7. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut aby podrosło.
  • 8. Następnie smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem perlistym (lub/i makiem).
  • 9. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30-40 minut (do zarumienienia, bez termoobiegu), ja piekłam 38 minut.

Porady

Placek smakuje wyśmienicie z masełkiem. Ciasto drożdżowe najlepiej kroić, gdy całkowicie wystygnie (moje drugie zdjęcie przedstawia ciasto pokrojone, gdy było jeszcze letnie- dlatego jest inne niż na zdjęciu pierwszym:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować