To tradycyjny placek, który piekę na każde święta. Jest prosty w wykonaniu.
Składniki:
Ciasto: 1/2 kg mąki
● 4-5 dag drożdży
● po 25 dag cukru i masła
● 6 jajek
● 1/2 litra mleka
● 1/4 łyżeczki soli
● olejek cytrynowy
● 3 łyżki rodzynek
● tłuszcz do formy
Kruszonka: 10 dag mąki
● po 5 dag cukru i masła
Placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru oraz 3 łyżkami mleka.
Dodajemy 2 łyżki mąki, lekko
mieszamy, odstawiamy na 15
minut. Mąkę mieszamy z cukrem,
wlewamy rozczyn, mieszamy.
Dodajemy jajka, sól,
olejek, rodzynki i mleko, wyrabiamy.
Dodajemy roztopione
masło i ponownie wyrabiamy
(w razie potrzeby dodajemy tyle
mąki, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni). Pozostawiamy pół
godziny w ciepłym miejscu.
2.Robimy kruszonkę: zagniatamy
mąkę, cukier i letnie masło.
3.Ciasto wykładamy na wysmarowaną
tłuszczem blachę,
smarujemy jajkiem i posypujemy
kruszonką. Pozostawiamy
w ciepłym miejscu, by podwoiło
objętość. Pieczemy godzinę
w temperaturze 180 °C.
Komentarze