Placek drożdżowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To tradycyjny placek, który piekę na każde święta. Jest prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    ● 4-5 dag drożdży
    ● po 25 dag cukru i masła
    ● 6 jajek
    ● 1/2 litra mleka
    ● 1/4 łyżeczki soli
    ● olejek cytrynowy
    ● 3 łyżki rodzynek
    ● tłuszcz do formy
    Kruszonka: 10 dag mąki
    ● po 5 dag cukru i masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek drożdżowy 1. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
    cukru oraz 3 łyżkami mleka.
    Dodajemy 2 łyżki mąki, lekko
    mieszamy, odstawiamy na 15
    minut. Mąkę mieszamy z cukrem,
    wlewamy rozczyn, mieszamy.
    Dodajemy jajka, sól,
    olejek, rodzynki i mleko, wyrabiamy.
    Dodajemy roztopione
    masło i ponownie wyrabiamy
    (w razie potrzeby dodajemy tyle
    mąki, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni). Pozostawiamy pół
    godziny w ciepłym miejscu.
  • 2. Robimy kruszonkę: zagniatamy
    mąkę, cukier i letnie masło.
  • 3. Ciasto wykładamy na wysmarowaną
    tłuszczem blachę,
    smarujemy jajkiem i posypujemy
    kruszonką. Pozostawiamy
    w ciepłym miejscu, by podwoiło
    objętość. Pieczemy godzinę
    w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować