Placek do barszczu

4.98 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blaszkę 24x36cm

    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    1 zupa ogonowa

    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    1 całe jajko
    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki bułki tartej
    2x kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pieczywo Placek Przystawki

Placek do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zarabiamy ciasto 1. Składniki na ciasto zarobić. Owinąć folią i schładzać w lodówce.
  • Smażymy cebulę z pieczarkami 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
  • Gotowy farsz 3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.
  • Placek pieczemy ok 1 godzinę 4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować