Podobne przepisy

  • PLACEK CZESKI - MIODOWNIK

    Dodane przez: DanusiaC

  • Ulubione ciasto przez moją rodzinkę. Piekę je na wszystkie święta i uroczystości rodzinne.

  • Składniki

    Ciasto :
    - 60 dkg mąki
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 1 jajko
    - 3/4 kostki margaryny "Palma z Murzynkiem"
    - 15 dkg cukru
    - 10 dkg miodu sztucznego
    Masa budyniowa :
    - 1/2 l mleka
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 35 dkg masła, lub margaryny "Palma z Murzynkiem"
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 2 cukry waniliowe (po 10g)
    oraz :
    - 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.
    Placek czeski - krok 1

    Mąkę przesiać z sodą do miski. W rondelku roztopić margarynę z miodem i cukrem ciągle mieszając (na małym ogniu). Jak cukier się rozpuści i składniki się połączą na jednolitą masę, zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepłą masę dać do miski z mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i każdą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ręką, lub wałeczkiem drewnianym ugnieść ciasto na jednolity blat. Upiec każdą część osobno w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

    2.
    Placek czeski - krok 2

    Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, ale po wystygnięciu twardnieje.

    3.
    Placek czeski - krok 3

    Z mleka, mąki tortowej i ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić.

    4.
    Placek czeski - krok 4

    Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Ucierając dalej, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

    5.
    Placek czeski - krok 5

    Blaty ciasta nasączyć wodą przegotowaną za pomocą pędzelka. Masę podzielić na 3 części. Dwie części masy użyć do przełożenia blatów, a trzecią częścią posmarować górę i boki ciasta. Ciasto udekorować, ścierając na wierzch kostki czekolady.

    6.
    Placek czeski - krok 6

    Placek przygotowuję dwa dni wcześniej, żeby miał czas nawilgnąć i żeby można było go łatwo pokroić.

  • Rady

    Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami lub kokosem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, mama_mnie_nauczyla, ulubione-ciasto, ciasto-na-święta, na-uroczystości-rodzinne, ciasto_miodownik
  • Powiązane strony

  • dodaj komentarz 23 komentarzy
    • aniulek123
      2013-10-13T12:22:40+02:00 aniulek123
      pyszne ciacho:)))porywam kawałeczek:))
    • DanusiaC
      2013-10-13T13:27:56+02:00 DanusiaC
      Dziękuję i zapraszam.:))
    • Bozena63
      2013-10-13T19:26:37+02:00 Bozena63
      Znam tylko czeską nalewkę, knedliki, a teraz pora na Twoje ciacho Danusiu ;)
    • DanusiaC
      2013-10-13T22:31:52+02:00 DanusiaC
      Bożenko, zapraszam. Ja piekę to ciasto 2-3 dni przed podaniem. Wtedy już zdąży nawilgnąć. Przed świętami mam wypieki rozłożone w czasie.:))
    • meggi
      2013-10-13T23:01:05+02:00 meggi
      Danusiu,czy w 80 stopniach się upiecze?
    • DanusiaC
      2013-10-14T00:05:16+02:00 DanusiaC
      Meggi, dziękuję za uwagę. Już poprawiłam. Serdecznie pozdrawiam.:))
    • Gosia123
      2013-10-14T16:23:41+02:00 Gosia123
      Danusiu ciasto wygląda obłędnie zabieram przepis :))

      Pozdrawiam
    • DanusiaC
      2013-10-15T13:53:41+02:00 DanusiaC
      Dziękuję i miłego dnia.:)
    • capri
      2013-10-15T15:14:19+02:00 capri
      w tym roku na Święta wypróbuję Twój przepis :) pięknie wygląda !
    • DanusiaC
      2013-10-15T20:12:53+02:00 DanusiaC
      Dziękuję. Tylko koniecznie ciasto trzeba zrobić 2-3 dni wcześniej. Blaty nasączamy wodą przy pomocy łyżeczki. Pozdrawiam.:)
    • capri
      2013-10-16T08:19:21+02:00 capri
      wiem coś o suchości blatów miodowych, w tamtym roku ktoś zrobił mojego miodownika, napisał, że mu nie wyszedł, bo blaty po upieczeniu były suche :)))) za to po dwóch dniach to jest jedno z najlepszych ciast, zrobię na 2 dni przed Wigilią :) już sie nie mogę doczekać ! :))) pozdrawiam Cię Danusiu
    • DanusiaC
      2013-10-16T13:22:58+02:00 DanusiaC
      Miło mi, że moje ciasto może zagościć na Twoim świątecznym stole. Miłego dnia. :)
    • BABECZKA 35
      2013-10-16T13:33:43+02:00 BABECZKA 35
      Piękne ciasto i na pewno pyszne:)
    • DanusiaC
      2013-10-16T20:19:35+02:00 DanusiaC
      To prawda. Jest to ulubione ciasto mojej rodziny i znajomych.Zapraszam do spróbowania.:):
    • Bo-Bożena
      2013-10-18T10:43:36+02:00 Bo-Bożena
      Robię bardzo podobne ciasta ,to prawda że blaty zaraz po upieczeniu są twarde ale jak ciasto postoi i nawilgnie masami jest pyszne i rozpływa się w ustach :))
      Pyszne ciacho Danusiu :))
    • magiakuchenna
      2013-11-07T20:56:00+01:00 magiakuchenna
      Wygląda przepysznie !Musze zrobić dla rodzinki w niedzielę:)
    • Konto nieaktywne
      2013-11-07T21:04:05+01:00 Konto nieaktywne
      pani Danusiu..piecze pani takie wspaniałości.. pychotka!!!
    • DanusiaC
      2013-11-08T13:12:15+01:00 DanusiaC
      Bożenko, dziękuję. Moja rodzinka bardzo lubi to ciasto. Piekę je nie tylko okazjonalnie.
      magiakuchenna, dziękuję za miłą opinię. Jeżeli chcesz ciasto piec na niedzielę. To musisz go zrobić w piątek, żeby miało czas nawilgnąć.
      Wiesiu, ślicznie dziękuję. Będzie mi miło jeżeli skorzystasz z któregoś z moich przepisów.
      Życzę miłego dnia. :)))
    • Babcia Tereska
      2013-11-11T15:05:38+01:00 Babcia Tereska
      Danusiu, bardzo mi się podoba Twój wypiek. Widzę że, jest pyszne,na pewno zniknął ''w mig''.:)
    • Konto nieaktywne
      2013-11-12T07:49:27+01:00 Konto nieaktywne
      na pewno spróbuję pani Danusiu.. :))
    • DanusiaC
      2013-11-12T20:27:11+01:00 DanusiaC
      Tereniu, dziękuję za miłe słowa. Placek zasługuje na częste pieczenie. Od chwili jak nawilgnie, to szybko znika.
      Wiesiu, odezwij się, jak pokosztujesz tego placka.
      Jutro zamieszczę propozycję podobnego miodownika o różanym aromacie. Pozdrawiam.:))
    • Gość
      2013-12-22T01:06:02+01:00 gość IP: 76.23.*.*
      A jak je przechowujecie? Nie do lodówki ?
    • DanusiaC
      2013-12-22T13:53:29+01:00 DanusiaC
      Gościu, ja wynoszę ciasto w chłodne miejsce np. do spiżarki. Jak mieszkałam w bloku, to zostawiałam ciasto w mieszkaniu, byle nie obok grzejnika. Kilka godzin przed podaniem chłodziłam ciasto w lodówce.
      Życzę, wspaniałych świąt i równie wspaniałego Nowego roku.:)

Dodane przez: DanusiaC

DanusiaC 159

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-13T02:35:07+02:00

8299 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »