1.Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Grysik z zimnym mlekiem doprowadzić do wrzenia i wystudzić. Gdy będzie zimny utrzeć go z cukrem i masłem. Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie. Formę podsypać mąką, umieścić placek i piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Postąpić z każdym plackiem tak samo. Kiedy placki są zimne na pierwszym z nich smarujemy dżem, dodajemy połowę masy grysikowej. Przykrywamy plackiem, dodajemy masę grysikową i to również przykryć plackiem, na którym rozprowadzamy polewę. Wstawić do lodówki, żeby masa lekko stężała.
Porady
Placek powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, ponieważ w lodówce zrobi się twardy, Najlepszy jest po 2 dniach.
Komentarze