Placek czeski

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Najlepsze ciasto z masą grysikową.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa :
    9 łyżek grysiku
    1 litr mleka tłustego
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    6 łyżek powideł śliwkowych bądź marmolady

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka margaryny
    3 łyżki miodu
    3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%

    Polewa:
    8 łyżeczek kakao
    10 łyżeczek cukru pudru
    120 g masła
    2 łyżki wody


Placek czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Grysik z zimnym mlekiem doprowadzić do wrzenia i wystudzić. Gdy będzie zimny utrzeć go z cukrem i masłem. Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie. Formę podsypać mąką, umieścić placek i piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Postąpić z każdym plackiem tak samo. Kiedy placki są zimne na pierwszym z nich smarujemy dżem, dodajemy połowę masy grysikowej. Przykrywamy plackiem, dodajemy masę grysikową i to również przykryć plackiem, na którym rozprowadzamy polewę. Wstawić do lodówki, żeby masa lekko stężała.

Porady

Placek powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, ponieważ w lodówce zrobi się twardy, Najlepszy jest po 2 dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy