placek czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

coś dla miłośników słodkich wrażeń. jest naprawdę słodkie, dlatego idealnie pasuje do kawy, najlepiej mocnej i bez cukru :) pachnie orzechami , karmelem i czekolada a smakuje bosko!!

  • 20 min

Składniki:


  • ciasto:

    2 szklanki mąki,
    3 łyżeczki cukru,
    3/4 kostki masła,
    1/2 łyżeczki soli.

    nadzienie:

    1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich,
    3/4 kostki masła,
    1 i 1/2 szklanki cukru,
    1/3 szklanki miodu,
    4 jajka,
    3 łyzki mleka,
    3 łyzki kakao,
    2 łyzki mąki

Placek czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagniatamy ciasto, którym wykładamy spód formy. podpiekamy ok 25 min w temp.170 stopni.
    nadzienie: masło topimy, dodajemy cukier, miód, kakao, mleko i mąke. dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. zdejmujemy z ognia, zastawiamy na ok 5 minut. jajka roztrzepujemy. do jajek powoli wlewamy gorącą masę, lekko ubijając trzepaczką, aż składniki sie połączą. na podpieczony placek wysypujemy orzechy i wylewamy masę. pieczemy ok 45 minut ( 170 stopni). studzimy. najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy