Placek czarno-biały ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
2. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut.
Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami.
Komentarze