Placek czarno-biały ze śliwkami

4.5 (185 ocen)

  • 16 min

słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru

  • 16 min

Składniki:

  • 200 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    6 jaj
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    śliwki (około 10)

    cukier puder do posypania
    2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Placek czarno-biały ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek czarno-biały ze śliwkami 1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
    Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
    Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut.
    Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować