Placek cebulowy z sosem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niedroga i łatwa w przygotowaniu potrawa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 duże blachy z piekarnika
    ciasto drożdżowe z 1 kg mąki
    farsz:
    1 kg cebuli
    60 dkg pieczarek
    majeranek
    bazylia
    sól, pieprz
    sos:
    25 dkg startego żółtego sera
    2 kubki śmietany (po 330ml)
    5 jajek
    przyprawa warzywna
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól
    dodatkowo:
    plastry wędzonego boczku
    kostka Fety

Placek cebulowy z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotować według własnego sprawdzonego przepisu. Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić wszystko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i przyprawić. Na ciasto wyłożyć farsz, na to wylać sos. Poukładać plastry boczku i pokrojoną w kostkę fetę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy