Placek cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy resztę składników i lekko to mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-40 min w temperaturze 180 st.C. Po ostygnięciu ciasto kroimy na 2 części.
2.CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.
3.MASA: Pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żółtka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.
4. POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składników.
5.PRZEŁOŻENIE: Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy.
Komentarze