Placek cappucino

0 (0 ocen)

Polecam .!

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x33cm:
    BISZKOPT:
    8 jajek
    szklanka cukru
    160g mąki
    40g kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    CIASTO KOKOSOWE:
    200g kokosu
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki pszennej
    MASA:
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    łyżka cukru z wanilią
    opakowanie budyniu waniliowego
    2 szklanki mleka
    250g margaryny
    30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    kostka margaryny
    cukier 1 szklanka
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao

Placek cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy resztę składników i lekko to mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-40 min w temperaturze 180 st.C. Po ostygnięciu ciasto kroimy na 2 części.
  • 2. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.
  • 3. MASA: Pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żółtka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.
  • 4. POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składników.
  • 5. PRZEŁOŻENIE: Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy