Własna inspiracja. Ciasto stworzone na szybko z tego co miałam w domu. Jest bardzo delikatne a zarazem dzięki pysznemu musowi z jabłek i musowi marchwiowemu jest bardzo orzeźwiające i pyszne:)
Placek bieluszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopt pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
2.Masa z serka bieluch: Serki bieluch utrzeć z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze śnieżkami, następnie obie masy ze sobą połączyć na końcu dodać czekoladę mleczną startą na tarce, sok z cytryny oraz żelatynę rozpuszczoną uprzednio w gorącej wodzie i przestudzoną.
3.Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka z odrobiną wody i prażymy na ogniu do miękkości na koniec wsypujemy galaretki cytrynowe czekamy aż się rozpuszczą. Czekamy aby mus się przestudził i za pomocą malaksera całkowicie miksujemy na jednolita konsystencje. Mus wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do stężenia.
4.Mus marchwiowy:
Sok z marchwi przelewamy do garnka, wsypujemy galaretki i wszystko zagotowujemy do rozpuszczenia galaretki. Pozostawiamy do przestudzenia.
Przełożenie:
Biszkopt, mus jabłkowy, masa z serków bieluch, mus marchwiowy
Komentarze