Placek ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno dodajemy oba cukry, następnie żółtka na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w formie o wymiarach 25/40 cm w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.
Masa : Do garnka wlewamy sok z obu puszek ananasów ( powinno wyjść 250 ml soku jeśli nie ma na tyle dopełniamy mlekiem) dodajemy cukier waniliowy, budyń, żółtka wszystko dokładnie zmiksować postawić na kuchence i ugotować gęsty budyń cały czas mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodając przestudzony budyń. troszkę czystej masy odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do reszty masy pokroić w drobną kostkę ananasy z jednej puszki , dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na pierwszy biszkopt, przykryć drugą częścią. Wierzch ciasta posmarować masą ułożyć ananasy z drugiej puszki i zalać ciasto tężejącą galaretką ( galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody). Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia.
Komentarze