Placek agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. Dodać cukier i jajko i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem formę i pozostawić w lodówce na 15 min.
2.Na ciasto wyłożyć dżem agrestowy.
3.2 jajka i 2 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puch. Dodać serek i ciągle ucierać. Następnie stopniowo dodać kisiel i mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć z masą. Najlepiej szpatułką.
4.Masę serową wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.
Czysty agrest wyłożyć na masę serową i lekko docisnąć owoce.
Pieczenie - 180 stopni - 60 min.
5.Ubić pianę z dwóch białek z dwoma łyżkami cukru.
Ciasto wyjąć po 60 min i wyłożyć na wierzch ubitą pianę.
Piec jeszcze ok 15 min.
Komentarze