Placek agrestowy

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pamiętacie jak krasnoludki ucieszyły się, kiedy Królewna Śnieżka powiedziała, że umie zrobić placek agrestowy. Krasnoludki wiedziały co dobre.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    120 g masła
    4 łyżki cukru
    jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    słoiczek dżemu agrestowego

    4 jajka
    6 łyżek cukru
    200 g serka - twarogu naturalnego
    kisiel cytrynowy
    łyżka mąki ziemniaczanej
    400 g śmietany ( ubitej na sztywno )

    400 g agrestu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Placek Desery

Placek agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. Dodać cukier i jajko i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem formę i pozostawić w lodówce na 15 min.
  • 2. Na ciasto wyłożyć dżem agrestowy.
  • 3. 2 jajka i 2 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puch. Dodać serek i ciągle ucierać. Następnie stopniowo dodać kisiel i mąkę ziemniaczaną.
    Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć z masą. Najlepiej szpatułką.
  • 4. Masę serową wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.
    Czysty agrest wyłożyć na masę serową i lekko docisnąć owoce.
    Pieczenie - 180 stopni - 60 min.
  • 5. Ubić pianę z dwóch białek z dwoma łyżkami cukru.
    Ciasto wyjąć po 60 min i wyłożyć na wierzch ubitą pianę.
    Piec jeszcze ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować