PJANA ŚLIWKA

4.5 (191 ocen)

to ciasto po raz pierwszy jadłam u cioci i jest naprawdę warte grzechu

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    -1szklanki cukru
    - 1 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanki mąki ziemniaczanej
    - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki oleju
    - 3 łyżki soku z cytryny
    Masa:
    - 25 dag masła
    - 1/2 1 mleka
    - 1 szklanki cukru
    - 3 żółtka
    - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - cukier waniliowy
    Polewa:
    - 2 gorzkie czekolady ( lub deserowe)
    - 10 dag masła (˝ kostki)
    - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
    oraz:
    - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
    - 1/2- 1 szklanki wódki (może być- też rum)
    - 1szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność- tę wykonujemy na co najmniej 12 godz przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pjana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody i cukru gotujemy syrop do którego śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu , które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12godz.)
    Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, a potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np. 25x40 i upiec w temp. 160-170 C piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.
    1i ˝ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.
    Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedną przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.
    Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.
    Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować