1.Z wody i cukru gotujemy syrop do którego śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu , które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12godz.)
Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, a potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np. 25x40 i upiec w temp. 160-170 C piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.
1i ˝ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.
Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedną przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.
Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.
Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego
Komentarze