Pizzowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przekąska na mecz otwarcia :D

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    czosnek granulowany, zioła prowansalskie
    Dodatki:
    20 dkg pieczarek
    1 cebula
    kawałek papryki
    10 dkg szynki
    ser żółty
    słodka papryka
    Sos pomidorowy:
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka ketchupu
    sól, pieprz
    chili suszone, mielona papryka ostra
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Wymieszać z mąką i przyprawami, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Sos pomidorowy 2. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Szklanką wyciąć placuszki, którymi następnie wyłożyć posmarowane olejem foremki do babeczek. Składniki sosu wymieszać i rozsmarować na cieście.
  • Babeczki gotowe do pieczenia 3. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać starte na grubym oczku pieczarki, pokrojoną paprykę i szynkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Tak przygotowane pieczarki nałożyć na babeczki. Wierzch posypać tartym żółtym serem i słodką papryką.
  • Pizzowe babeczki 4. Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować