Przy hawajskiej pizzy córka pyta mnie „ a może zrobisz pizzę z truskawkami?” no i zrobiłam ;) Lekkie ciasto z kremem czekoladowym i soczystymi truskawkami – świetny podwieczorek!
Składniki:
Ciasto:
100 g mleka
1 łyżka cukru
8 g drożdży świeżych
1 żółtko
30 g masła
200 g mąki pszennej typ 450
1 szczypta soli
Oraz:
1 białko do posmarowania brzegów
200 g truskawek
4 łyżki kremu czekoladowego
Pizzerki z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać żółtko i roztopione masło. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na cienki placuszek. Ułożyć placki na blasze wyścielonej papierem.
Na środku rozsmarować krem czekoladowy (lub czekoladowo-orzechowy). Na kremie ułożyć pokrojone w plastry truskawki. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Brzegi pizzerek posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.
Pizzerki lekko przestudzić i pokroić w trójkąciki. Podać ze świeżymi owocami lub szklanką mleka
Komentarze