Pizzerinki ze szprotką

0 (0 ocen)

Błyskawiczne i niebanalne pizzerinki ze szprotką. Szybka i smaczna przekąską.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    50 g drożdży
    100 g margaryny Kasi
    375 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 czubata łyżeczka cukru

    Wierzch
    250 g szprotek wędzonych
    koncentrat pomidorowy

Pizzerinki ze szprotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do 200 ml letniej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia .
  • 2. Do miski dodaj margarynę, sól i mąkę oraz rozczyn z drożdży. Wymieszaj do uzyskania jędrnego ciasta ( ew. podsyp maką)
  • 3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 4. Z ciasta odrywaj porcję. I formuj owalne placki. Posmaruj każdy z osobna koncentratem i ułóż szprotki
  • 5. Piecz 25 min w 180 stopniach dół z termoobiegiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy