Pizzerinki z sosem śmietanowo-koperkowym i polędwicą łososiową

0 (0 ocen)

Łagodne pizzerinki z delikatnym sosem śmietanowo-koperkowy i polędwicą łososiową .

Składniki:

  • (Składniki na 6 średniej wielkości pizzerinek)
    Ciasto:
    450g.mąki pszennej
    200ml. ciepłego mleka
    30g. świeżych drożdży
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    Dodatki:
    200g. tartego sera żółtego
    12 plastrów polędwicy łososiowej
    5 dużych pieczarek
    1 biała cebula
    Sos:
    6 łyżek śmietany 18%
    1/2 pęczka kopru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z sosem śmietanowo-koperkowym i polędwicą łososiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pizzerinki 1. Ciasto:Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
  • łagodne pizzerinki z polędwicą łososiową 2. Dodatki: Cebule pokroić w piórka.
    Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plastry.
    Koper umyć , osuszyć, posiekać drobno.
    Połączyć ze śmietana , solą i pieprzem.
    Ciasto na pizzę podzielić na 6 części , każdy rozwałkować nie zbyt cienko na stolnicy oprószonej mąką.
    Pizzerinki smarować sosem ,posypać serem żółtym ,układać po 2 plastry polędwicy , pieczarki , cebulę oraz ponownie odrobinę sera.
  • pizzerinki z sosem śmietanowo-koperkowym 3. Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • pizzerinki 4. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować