Pizzerinki-śllimaczki

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Te pyszne bułeczki są świetną propozycją na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także na wycieczkę. Polecam każdemu kto uwielbia pizzę.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1/2 kostki drożdży
    szklanka wody
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy lub oleju
    ulubione dodatki np.salami, cebula, ser
    przyprawy
    sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza Pizzerinki Przekąski

Pizzerinki-śllimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w misce ze szklanką ciepłej wody.
  • 2. Dodajemy cukier, sól, oliwę i mąkę. Ugniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Pokrojone drobno salami i cebulkę podsmażamy na patelni.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy sosem pomidorowym ( może być passata).
  • 5. Układamy usmażone dodatki, posypujemy przyprawami i startym serem.
  • 6. Ostrożnie zawijamy ciasto jak roladę i kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2cm.
  • 7. Układamy bułeczki na blaszce tak aby miały miejsce na wyrośnięcie.
  • 8. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować