Farsz:
• 2 cebule
• 0,5 kg pieczarek
• 0,4 kg boczku, kiełbasy lub 2 filety z kurczaka
• bazylia, oregano, ew. przyprawa do pizzy
• 0,3 dag sera żółtego (startego)
Pizzerinki z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.
2.W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, boczek (kiełbasę lub fileta z kurczaka) i dusimy razem. Przyprawiamy.
3.Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą część osobno wałkujemy (na kształt prostokątu), smarujemy sosem, wykładamy farsz (też dzielimy go na trzy części) i zwijamy jak roladę - wzdłuż krótszego boku (będzie grubsza). Następnie kroimy w 1 cm-1,5 cm plastry, które układamy płasko na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy startym serem żółtym.
4.Pieczemy 15-20 min. w temp. 170 stopni Celsjusza.
Komentarze