PIZZERINKI Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne na zimno i ciepło.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 5 dag drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 3 szklanki mąki
    • kostka margaryny
    • 2 jajka
    • 2 żółtka (białka do smarowania po wierzchu)
    • szczypta soli
    • 2 łyżki 18% śmietany
    • oregano, bazylia

    Sos:
    • przecier pomidorowy
    • olej
    • oregano

    Farsz:
    • 2 cebule
    • 0,5 kg pieczarek
    • 0,4 kg boczku, kiełbasy lub 2 filety z kurczaka
    • bazylia, oregano, ew. przyprawa do pizzy
    • 0,3 dag sera żółtego (startego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Pizzerinki

Pizzerinki z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, boczek (kiełbasę lub fileta z kurczaka) i dusimy razem. Przyprawiamy.
  • 3. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą część osobno wałkujemy (na kształt prostokątu), smarujemy sosem, wykładamy farsz (też dzielimy go na trzy części) i zwijamy jak roladę - wzdłuż krótszego boku (będzie grubsza). Następnie kroimy w 1 cm-1,5 cm plastry, które układamy płasko na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy startym serem żółtym.
  • 4. Pieczemy 15-20 min. w temp. 170 stopni Celsjusza.

Porady

Ciekawsza alternatywa dla pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować