1.Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i i 1 łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok, 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy jajko, masło, łyżkę soli i resztę mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiać należy do tej pory, aż pojawią się pęchęrze powietrza w cieście. Odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką. W tym czasie kroimy ser , parówki i pomidorki w plasterki i odstawiamy.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką w kształt koła a następnie wycinamy trójkąty jak do pizzy. Każdy trójkącik smarujemy ketchupem, układamy na całym ser i w najszerszym miejscu plasterki pomidorka i parówki , doprawiamy solą, pieprzem ew,ziołami i szybciutko zawijamy w rogalik i skręcamy rogi. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z oliwy i ziół prowansalskich robimy coś a;la dressing i smarujemy nim rogaliki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 15 min. Ja mam piekarnik z termoobiegiem więc czas może się różnić- rogaliki mają być zrumienione ładnie- uważajcie, żeby nie przypiec bo ciasto będzie suche.
Porady
Pizzaliki można łatwo mrozić a potem odgrzać w mikrofali- będą jak świeżo wyjęte z pieca :)
Komentarze