Pizza ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą włożyć pomidory i podsmażać, aż zmiękną. Pomidory doprawić solą, pieprzem i oregano. Kiedy pomidory będą całkowicie miękkie dodać rozgnieciony czosnek, ostudzić je i zmiksować. Następnie przetrzeć przez sito lub durszlak. Przetarte pomidory wlać na patelnię i odparować z wody jeśli sos jest za rzadki, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2.Do rozgrzanej patelni z oliwą dodać szpinak i odparowywać na małym ogniu. Odparowany szpinak doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Odparowany szpinak ostudzić.
3.Do mąki dodać drożdże, sól i wymieszać. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Ciasto rozwałkować. Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, posypać równomiernie mozarellą. Na mozarellę wyłożyć równomiernie szpinak. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i zapiekać około 16 min.
Komentarze