Pizza z tuńczykiem

4.92 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Po raz pierwszy na cienkim cieście - wyborna :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanki mleka
    30g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    dodatki:
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    50 dkg pieczarek
    1/2 cebuli
    garść kukurydzy z puszki
    garść czerwonej fali z puszki
    30 dkg sera żółtego
    papryka słodka, chili, zioła prowansalskie
    sos pomidorowy:
    pół słoiczka przecieru pomidorowego
    mniej więcej tyle samo ketchupu
    pieprz, zioła prowansalskie, chili
Wystaw ocenę:

4.92 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą i przyprawami. Drożdże wymieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Mąkę wyrobić z drożdżami (trzeba dodać jeszcze około pół szklanki wody), pod koniec dodać olej. Wyrobione ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Ciasto + sos pomidorowy + pieczarki 2. Wszystkie składniki sosu pomidorowego wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
    Dużą blaszkę posmarować olejem, rozłożyć na niej ciasto, posmarować je sosem pomidorowym. Na tak przygotowany spód rozłożyć pieczarki.
  • Tuńczyk + cebulka 3. Na rozłożyć tuńczyka i pokrojona cebulę.
  • Kukurydza + fasola 4. Posypać kukurydzą i fasolą.
  • Pizza 5. Wierzch posypać startym żółtym serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować