Pizza z rybą i sosem koperkowo-czosnkowym (z mąką orkiszową)

0 (0 ocen)

Polecam, bardzo smaczna. Dodatek mąki orkiszowej razowej podkresla jej smak.

Składniki:

  • Ciasto na pizze:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
    1 szklanka ciepłej wody przegotowanej
    1/3 kostki świezych drożdzy
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    sól i cukier do smaku

    Farsz na pizze:

    4 duże pieczarki świeże
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 puszki kukurydzy (małej puszki)
    1/2 szklanki ketchupu
    2 łyżki oregano
    2 łyzki bazylii
    2 łyżki ziół prowansalskich
    1 łyzeczka papryki mielonej słodkiej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    5 dkg kiełbasy krakowskiej lub szynki
    5 dkg sera zółtego
    pieprz świeżo mielony do smaku

    sos do pizzy:
    małe opakowanie jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    1/2 pęczka koperku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Sosy Pizza

Pizza z rybą i sosem koperkowo-czosnkowym (z mąką orkiszową) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek tez siekamy.
    Kiełbasę lub szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty scieramy na tarce. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 4. Rozgrzewamy olej i przesmażamy pieczarki z posiekaną cebulką, na końcu dodajemy posiekany czosnek. Czekamy, az wyparuje większośc wody z pieczarek.
  • 5. Na ciasto wylewamy ketchup i smarujemy nim całe ciasto. Następnie pospujemy bazylią suszoną, oregano i ziołami prowansalskimi. Dalej nakładamy pieczarki z cebula i czosnkiem, tuńczyka, wyspujemy kukurydzę, nakładamy kiełbasę i pieprzymy do smaku. Posypujemy tartym żółtym serem i leciutko posypujemy słodką czerwoną papryką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
  • 6. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także solą, pieprzem. Na końcu sos mieszamy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować