Polecam jedną z moich ulubionych ;) Spód pizzy z mozzarellą i oliwą, a reszta pysznych składników po wycięciu z pieca! Lekka i smaczna!
3 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI (na 1 pizzę )
ok. 50 g mozzarelli
ok.3 garście rukoli
ok.10 pomidorków koktajlowych
ok.4 plastry (ok 50 g) szynki dojrzewajacej (parmenskiej) -prosciutto crudo
oliwa z oliwek
sól
Pizza "primavera" z rukolą, szynką dojrzewającą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
2.Na placek nałóż drobno pokrojoną mozzarelę, a następnie polej całość 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek.
3.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C. i włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową (dolną) część piekarnika.
Piecz przez ok.15 minut, aż mozzarella się rozpuści, a spód będzie upieczony.
4.W międzyczasie w misce wymieszaj rukolę z 1-2 łyżkami oliwy i doprw solą. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, a szynkę rozdrobnij w rękach na mniejsze kawałki.
5.Upieczoną pizzę wyciągnij z piekarnika, pokrój na ćwiartki, a następnie rozłóż doprawioną rukolę, pomidorki i szynkę.
Komentarze