PIZZA "PRIMAVERA" z RUKOLĄ, SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ i POMIDORKAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Polecam jedną z moich ulubionych ;) Spód pizzy z mozzarellą i oliwą, a reszta pysznych składników po wycięciu z pieca! Lekka i smaczna!

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    3-4 łyżki oliwy z oliwek

    DODATKI (na 1 pizzę )
    ok. 50 g mozzarelli
    ok.3 garście rukoli
    ok.10 pomidorków koktajlowych
    ok.4 plastry (ok 50 g) szynki dojrzewajacej (parmenskiej) -prosciutto crudo
    oliwa z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki Ciasto na pizze

Pizza "primavera" z rukolą, szynką dojrzewającą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Na placek nałóż drobno pokrojoną mozzarelę, a następnie polej całość 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C. i włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową (dolną) część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 minut, aż mozzarella się rozpuści, a spód będzie upieczony.
  • 4. W międzyczasie w misce wymieszaj rukolę z 1-2 łyżkami oliwy i doprw solą. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, a szynkę rozdrobnij w rękach na mniejsze kawałki.
  • 5. Upieczoną pizzę wyciągnij z piekarnika, pokrój na ćwiartki, a następnie rozłóż doprawioną rukolę, pomidorki i szynkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Pomidor Rukola Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować