pizza z porem

4.49 (176 ocen)

  • 20 min

konkurs_pizze

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 3 szkl. mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    2,5 dag drożdży
    3/4 szkl. mleka
    szczypta: soli, pieprzu i słodkiej papryki
    40 dag żółtego sera (może być mniej) - zetrzeć na łezkach
    50 dag pieczarek
    1 duży por (biała część)
    kukurydza z puszki- mała
    szynka lub salami, jajka ugotowane na twardo, przyprawa do pizzy

    sos czaosnkowy: 1 mały jogurt naturalny
    3-4 łyżki majonezu
    4-5 ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę,
    sół, pieprz, papryka - do smaku,
    trochę ketschupu dla koloru



Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza z porem 1. drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku i wymieszać, bez wyruszania dodać do reszty składników. Wyrobić ciasto jak ciasto drożdżowe. Blachę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować ketschupem, na to delikatnie posypać tarty żółty ser. Nałożyć to co lubimy na pizzy: jajka pokrojone w plasterki, wędline pokrojoną w paski, kukurydzę, podsmażone pieczarki i dużo pora pokrojonego w cienkie talarki. Można czekać aż ciasto wyrośnie ale nie trzeba. Przyprawić przyprawą do pizzy. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 15-20 min. Wyjąć z piekarnika, posypać resztą żółtego sera i wlóżyć do piekarnika na 5 minut (aż ser sie roztopi). przygotować sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku pizze podawać z sosem czosnkowym lub ketschupem

Porady

por daje piękny zapach i smak pizzy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować