ok. 3 szkl. mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju
2,5 dag drożdży
3/4 szkl. mleka
szczypta: soli, pieprzu i słodkiej papryki
40 dag żółtego sera (może być mniej) - zetrzeć na łezkach
50 dag pieczarek
1 duży por (biała część)
kukurydza z puszki- mała
szynka lub salami, jajka ugotowane na twardo, przyprawa do pizzy
sos czaosnkowy: 1 mały jogurt naturalny
3-4 łyżki majonezu
4-5 ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę,
sół, pieprz, papryka - do smaku,
trochę ketschupu dla koloru
1.drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku i wymieszać, bez wyruszania dodać do reszty składników. Wyrobić ciasto jak ciasto drożdżowe. Blachę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować ketschupem, na to delikatnie posypać tarty żółty ser. Nałożyć to co lubimy na pizzy: jajka pokrojone w plasterki, wędline pokrojoną w paski, kukurydzę, podsmażone pieczarki i dużo pora pokrojonego w cienkie talarki. Można czekać aż ciasto wyrośnie ale nie trzeba. Przyprawić przyprawą do pizzy. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 15-20 min. Wyjąć z piekarnika, posypać resztą żółtego sera i wlóżyć do piekarnika na 5 minut (aż ser sie roztopi). przygotować sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku pizze podawać z sosem czosnkowym lub ketschupem
Komentarze