Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Pyszna pizza na cienkim i chrupiącym cieście z sosem pomidorowym, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i z mozzarellą.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    mąka pszenna TYP 650- 700 g
    ciepła woda - 350 ml
    świeże drożdże - 25 g
    oliwa - 1 łyżka
    sól – ½ łyżeczki
    cukier - ½ łyżeczki

    SOS POMIDOROWY DO PIZZY:

    pomidory bez skórki - 1 puszka
    oliwa – 1 łyżka
    tymianek – 1 łyżeczka
    sól - ¼ łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
    cukier - ½ łyżeczki

    DODATKI DO PIZZY:

    pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
    czerwona papryka pokrojona w paseczki - ½ szt.
    czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 szt.
    pieczarki bardzo cienko pokrojone – 6 szt.
    mozzarella odsączona z zalewy – 250 g
    tymianek – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami 1. SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
  • 2. CIASTO: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
  • 5. Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
  • 6. Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
  • 7. Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka.

Porady

Od czasu jak po raz pierwszy upiekłam właśnie w ten sposób pizzę, więcej inaczej jej nie przygotowuję. Pizza smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować