Pizza z pieczarkami i szynką

4.97 (188 ocen)

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami, na cienkim spodzie i cieście, które zawsze się udaje.

Składniki:

  • CIASTO
    30g świeżych drożdży
    pół litra ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    ok 1 kg mąki

    SOS NA SPÓD
    kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
    2 łyżki ketchupu
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    sól
    pieprz
    zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

    DODATKOWO
    pieczarki
    szynka dowolna
    ser żółty
    świeże zioła np. bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z szynką i pieczarkami 1. Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. *ja robię 3 okrągłe.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 2. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypac starty żółty ser.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 3. Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 4. Pizza odgrzana na drugi dzień w mikrofali, również smakuje znakomicie i nie twardnieje.

Porady

1. Ciasto z tego przepisu wykorzystałam również do zrobienia Calzone, wyszło znakomite.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować