Pizza z tych na grubszym pulchnym cieście, dodatek kurczaka sprawia że jest pyszna i pożywna, zachęcam do wypróbowania.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
60 dag maki,
3 łyżki oleju,
350 ml mleka,
40 g świeżych drożdży,
½ łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru,
1 jajko
Nadzienie:
40 dag pieczarek
1 filet z kurczaka
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
zioła prowansalskie do smaku
przyprawa do gyrosa
sól i pieprz do smaku
Pasta pomidorowa:
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
2 łyżki pikantnego ketchupu
Pizza z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było dobrze ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem oraz solą i ziołami prowansalskimi, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę.
Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy na okrągłe kule około 6 sztuk, rozpłaszczamy ręką lub wałkiem,składniki pasty mieszamy ze sobą smarujemy każdy krążek ciasta.
2.Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , dusimy wszystko na patelni na masełku do odparowania wody, doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy na oleju na złocisto.
Każdy placek smarujemy pastą pomidorową kładziemy farsz z pieczarek oraz mięso, posypujemy tartym serem żółtym.Pieczemy 25 minut w temp 180*c
Komentarze