Pizza z patelni Aneczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybki sposób na mega pyszną "podróbkę" pizzy.

  • 15 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    -niecałe pół szklanki mąki
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 jajko
    - trochę sera żółtego
    -pół łyżeczki soli (ewentualnie pieprz, jakieś zioła, np prowansalskie)
    -ok pół szklanki wody

    Na farsz:
    -trochę sera żółtego
    -kilka plastrów szynki
    -trochę cebulki (może być uprzednio podsmażona)
    -inne dodatki według uznania (pomidory, pieczarki, czy czego sobie tylko zażyczycie)

Pizza z patelni aneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać wodę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, starty na tarce żółty ser, sól, zioła, wymieszać (proponuję mikserem). Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego, lekko gęstszą.
    W razie problemów dodać więcej mąki (gdy ciasto zbyt lejące), lub wody (gdy zbyt gęste). Ciasto smażyć na patelni na oleju, przewrócić na drugą stronę. Po odwróceniu położyć na ciasto składniki na farsz, posypać startym na tarce żółtym serem, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu (aż do rozpuszczenia się sera)
    Podawać z ketchupem, lub ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy