Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie : Do kubka wsyp drożdże, dodaj szczyptę cukru i 4 łyżki ciepłej wody. Ostaw na 10-15minut. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wolej wodę i dodaj zaczyn z drożdży. Wszytko dokładnie wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto ręką, gdy będzie bardzo klejące możesz dodać 2-3 łyżki mąki dodatkowo. Ciasto musi być elastyczne. Uformuj kulę, wrzuć do miski, nakryj ściereczką i odstaw na 40-50minut. Mozzarellę, oliwki i cebulę pokrój na cienkie plasterki. Podziel ciasto na 3-4 części w zależności do wielkości patelni. Rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej suchą patelnie na średnim ogniu i połóż placek. Po około 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę , ściągnij z ognia i szybko zacznij układać składniki - pomidory z puszki rozsmaruj po całym placku, połóż parę plasterków mozzarelli, cebuli, wrzuć kukurydze i oliwki, połóż ser gouda i ponownie odstaw patelnię na ogień. Przykryj patelnię. Smaż na średnim ogniu 5-6 minut. Pizze wyłóż na talerz i udekoruj liśćmi rukoli.
Komentarze