Pizza z kurczakiem na podwójnym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta pokroić w drobną kostkę, wrzucić na gorący olej i usmażyć.Pod koniec smażenia dodać przyprawę do gyrosa i posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować.
2.Do miski wsypać mąkę. Drożdże utarte z cukrem. Ciepłe mleko, olej, wbić jajko, sól. Wyrobić ciasto.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać trochę mąki. Wyłożyć na posmarowaną olejem blaszkę.
Ciasto posmarować keczupem i posypać bazylią i oregano. Nakłuć widelcem.
3.Na ciasto wyłożyć mięso, pieczarki, pokrojoną cebulę i paprykę.
Piec 25 minut w 170 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.
4.Sos : Jogurt z majonezem wymieszać, dodać rozdrobniony czosnek, bazylię i oregano, posolić, popieprzyć.
Porady
Ja robię podwójną porcję i zamrażam. Zamiast smażonego mięsa można użyć wędliny pokrojonej w plasterki lub zrobić wersję wegetariańską.
Komentarze