Pizza z kurczaka a'la aga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka należy pokroic na części tak aby wyłożyć dno całej blaszki od ciasta. Piersi muszą być ciasno ułożone, gdyż stanowią podstawę dania. Należy je posolić i doprawić wg uznania.
2.Na ułożone i przyprawione piersi ukłądamy pokrojone w plastry pieczarki. Może ich być dużo gdyż w piekarniku bardzo maleją. Układamy ścisło.
3.Pieczaski smaryjemy majonezem Kieleckim (koniecznie kieleckim, żaden inny nie nadaje się do tego dania), nak jakbyśmy pizze obsypywali serem. Dokładnie po całej powierzchni. Na koniec robimy zygzaki keczupem.
4.Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, i pieczemy przez 0,5 godz. Następnie odlewany sos do naczynia (potem może posłużyć jako sos) i zapiekamy przez 10 min.
Najlepiej smakuje z frytkami lub ćwiartkami ziemniaczków, ale z ziemniakami gotowanymi także świetnie się nadaje.
SMAcZNEGO
Komentarze