Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

4.49 (187 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tak jak chyba każdy mam swoją ulubioną pizzerię i pizzę, którą wybieram najczęściej. Czasem jednak piekę pizzę w domu, bo bardzo to lubię. Do tej pizzy dodatki skomponowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że mile mnie zaskoczyły, bo pizza smakowała. Bardzo smakowała.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto (2 pizze o średnicy ok. 25cm):
    350 g mąki
    1 szklanka wody
    2 łyżeczki drożdży instant
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju


    sos pomidorowy:
    1 pomidor
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    sól
    pieprz

    dodatki:
    100 g bardzo cienko pokrojonej kiełbasy (użyłam krakowskiej drobiowej)
    1 średnia cebula pokrojona w cieniutkie piórka
    300 g startego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kiełbasą, cebulą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę. Zwilżonymi olejem dłońmi uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. sos pomidorowy:
    Pomidora umyć, sparzyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić pomidora, bazylię, oregano i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilkę podgrzewać ciągle mieszając. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Sos ma być gęsty. Dodać czosnek i zredukować moc grzania.
  • 3. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczyć i rozciągnąć na bardzo cienko, a następnie posmarować sosem pomidorowym. Na cieście rozłożyć plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Piec w temperaturze 220oC przez 12 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po tym czasie wysunąć blachę, pizzę posypać serem, oregano, bazylią i ponownie wstawić do piekarnika, a piekarnik wyłączyć. Po ok. 2 minutach (w momencie rozpuszczenia się sera) pizza jest gotowa. Podawać z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować