Pizza z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i 3 łyżki kaszy manny ( jedną zostawiamy aby obsypać blaszkę). Dodajemy drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto lekko i dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Teraz wyrabiamy je jak normalne ciasto drożdżowe i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1- 1,5h do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto wyrosło uderzamy je raz pięścią i wykładamy na blaszkę wysmarowanej oliwą i obsypanej delikatnie kaszą manną ( ja używam tej z podstawowego wyposażenia piekarnika). Dajemy mu chwilkę wyrosnąć na blaszce. W tym czasie robimy sos.
3.Sos to mieszanka przypraw, koncentratu i ketchupu, które wykładamy na wyrośnięte ciasto, rozsmarowując cienką warstwę na całej powierzchni pizzy.
4.Teraz czas na położenie na cieście naszych ulubionych składników oprócz sera ( ten element nałożymy w dalszej fazie)
5.Pieczemy ciasto w 180-200 stopniach około 20 minut. UWAGA! w trakcie pieczenia (po jakiś 15 minutach) otwieram piekarnik i dopiero wtedy sypię na pizzę ser. Dajemy mu jeszcze jakieś 5 minut na roztopienie się i gotowe.
Porady
Przepis nadaje się dla dwóch wygłodniałych osób :)
Komentarze